ARTICOLE

Caria dentară şi programarea la stomatolog

carie cluj

Caria este una dintre cele mai frecvente probleme a pacienților care ajung în cabinetul stomatologic. Ea afectează 98% din populația României.

Ce este caria dentară?

Caria este un proces distructiv al țesuturilor dure ale dintelui, reprezentând cea mai comună cauză a pierderii dinților.

Care sunt cauzele apariției cariilor dentare?

  1. Factorul infecțios – Cavitatea bucală conține o mare varietate de bacterii, care se acumulează pe dinți sau gingii, în special în locurile greu de igienizat.
  2. Factorul alimentar – Alimente bogate în zaharuri și carbohidrați. Bacteriile transformă aceste zaharuri în acizi, care, la rândul lor, atacă structurile dentare.
  3. Calitatea țesuturilor dentare – Anumite boli sau tulburări genetice afectează calitatea smalțului și a dentinei, crescând riscul apariției cariilor.

Există simptomatologie în momentul apariției unei carii?
Nu!


Caria debutează asimptomatic. Inițial, la nivelul dintelui apare o pată albă cretoasă, care, treptat se va colora și va afecta straturile mai profunde ale dintelui. În momentul în care pacientul observă caria sau simte durere la cald, rece, dulce, aceasta se află deja într-un stadiu mai avansat. În această situaţie, recomandăm programarea cât mai rapidă la medicul dumneavoastră stomatolog sau la o clinică stomatologică  în vederea tratării dintelui. Cu cât această primă programare are loc mai repede, cu atât cresc şansele salvării dintelui printr-un tratament minim invaziv.

! Este foarte important ca o dată la maxim 6 luni să se efectueze o consultație în cabinetul stomatologic, medicul stomatolog fiind singurul care poate depista o carie incipientă.

Ce complicații apar în urma unei carii netratate?

  • Gingivita – din cauza durerii provocate de carie, pacientul evită să mestece în zona respectivă sau să efectueze o igienă riguroasă. Apare astfel placa dentară în exces, care la rândul ei afectează gingia. Aceasta va avea o culoare roșie și va sângera la periaj.
  • Inflamația pulpei dentare(nervului) – care va solicita efectuarea unui tratament endodontic. Această situaţie reprezintă o urgenţă stomatologică, programarea la medicul dentist fiind necesară şi obligatorie.
  • Infecții ale osului alveolar.
  • Ruperea dintelui – caria avansează și distruge o cantitate tot mai mare din țesutul dentar până la apariţia unei fracturi. În acest caz, vorbim de o urgenţă stomatologică, iar programarea la stomatolog devine obligatorie.
  • Pierderea dintelui.

Cum se pot preveni cariile dentare?

Cea mai simplă cale de a preveni cariile dentare este practicarea unei igiene orale corectă, împreună cu vizita de cel puțin 2 ori pe an la medicul stomatolog, pentru consultație și o igienizare profesională. Monitorizarea periodică a stării dinţilor precum şi o dietă echilibrată sunt 2 factori esenţiali în menţinerea sănătăţii orale.

Este mai ușor să previi,  decât să tratezi!

Vezi:
Costuri aparat dentar

Aparat dentar

Unde pot să îmi îndrept dinții în Cluj?