ARTICOLE

Te-ai întrebat vreodată din ce cauză ai strungăreață?

strungăreață

Știai că frenul buzei poate cauza, nu doar strungăreață, ci și probleme de vorbire?

Frenul labial este un țesut moale ce leagă buza superioară de gingie. Funcția sa este de a păstra armonia între buze, limbă și cavitatea orală.

Atunci când frenul labial atașează buza de gingie foarte aproape de cei doi incisivi centrali superiori, apare strungăreața și vorbirea este perturbată.
Principala cauză a strungăreței este frenul buzei superioare, jos inserat.

Rezolvarea problemelor cauzate de fren, presupune secționarea acestuia, tăierea acestuia cu bisturiul sau cu ajutorul laserului, manoperă numită frenectomie.
Frenectomia cu laser este o procedură simplă, ușor de suportat de către micii pacienți. Este o operație ușoară, care nu implică durere sau sângerare, și durează aproximativ 15 minute. Este nevoie doar de o ușoară anestezie locală, nicidecum anestezie generală. Vindecarea este rapidă, iar disconfortul postoperator este de 2-3 zile.
Frenectomia cu laser este din ce in ce mai recomandată de medicii pediatri, ortodonți și logopezi chiar și la bebeluși, datorită disfuncțiilor și neplăcerilor copilului, afectându-i dezvoltarea.

Când se realizează frenectomia?

Se poate realiza în orice moment al vieții dar se recomandă ca intervenția să fie realizată cât mai devreme, pentru că vindecarea este mai rapidă și beneficiile sunt mai mari.
În cazul în care este realizată mai târziu, cavitatea orală poate suferi modificări, precum stungăreața și pot apărea și tulburări de pronunție ale unor cuvinte.

Există 2 tipuri de intervenții pentru înlăturarea frenului:
Intervenția chirurgicală clasică (cu bisturiu sau foarfecă), care este folosită din ce în ce mai rar.

Intervenția cu laser  – reprezintă standardul actual deoarece nu este dureroasă şi nu sângerează. Operația se efectuează rapid, fiind lipsită de riscuri și de infecție. Nu necesită analgezice și nici anestezie generală, ci doar locală, la vârste mai mari. Pe lângă toate aceste beneficii, copilul nu are de ce să se teamă pentru că nu mai vede un instrument medical clasic, cauzator de anxietate precum bisturiul/foarfeca.

Ce avantaje ai, dacă alegi să faci frenectomia cu laser?

• sângerarea inexistentă sau foarte redusă , deoarece laserul produce hemostază
• vindecare mai rapidă şi mai bună.
• se face fără bisturiu si fără sutură.
• se face într-un timp mai scurt si este mai uşor de tolerat.
• nu există recidive.
• vorbirea şi estetica se îmbunătăţesc imediat.
• opreşte retracţia gingivală.
• fără cicatrici postoperatorii.

Odată cu efectuarea frenectomiei laser,  copilul se va putea hrăni corect, va putea avea o viață socială activă și va putea pronunța corect cuvintele. Este necesară o singură ședință pentru eliminarea oricărui disconfort și refacerea masticaţiei.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre frenectomia laser, te rugăm să ne contactezi la numărul 0734 198 681.