ARTICOLE

Tratamentul endodontic la dinții temporari

aparat dentar cluj

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal)

 

 Este o modalitate sigură și eficientă de a pune capăt multor dureri de dinți, dar și de a împiedica pierderea dinților din cauza cariilor sau a unor traume.
Mulți părinți se întreabă însă de ce să recurgă la tratamentul endodontic dacă este afectat un dinte de lapte care va cădea oricum peste câțiva ani.

E foarte adevărat că dinții temporari (de lapte) sunt înlocuiți de cei definitivi. Cu toate acestea, există câteva motive importante pentru care, dacă intervin carii sau infecții, trebuie să încercăm să-i salvăm prin tratament endodontic în loc să-i extragem pur și simplu.

Pentru copii, dinții temporari au aceleași funcții pe care le au dinții definitivi pentru adulți – un dinte lipsă poate cauza la orice vârstă probleme de vorbire și hrănire.

Dinții de lapte au, de asemenea, un alt rol important: servesc drept ghid pentru poziționarea corectă a dinților permanenți.

Dacă dinții de lapte nu sunt acolo pentru a-i ghida, cei permanenți au tendința de a erupe într-un mod necorespunzător, de multe ori fiind înclinați sau înghesuiți din cauza spațiului inadecvat.

Acest lucru poate duce la probleme de ocluzie(muşcătură), care pot necesita tratamente ortodontice complexe mai târziu.

Salvarea dintelui este întotdeauna cea mai bună soluție

 

 Spre deosebire de duritatea smalțului, pulpa dintelui este bogată în vase de sânge și nervi. Cel mai adesea, problemele acestei zone sunt semnalate de sensibilitate și durere.

Când apar aceste simptome, sunt de regulă necesare radiografii, pentru a confirma faptul că pulpa este afectată. În aceste cazuri tratamentul endodontic se impune, pentru a împiedica dezvoltarea unui abces sau a unei infecții.
Există astfel mai multe variante de tratament:
Tratamentul indirect al pulpei. În cazul în care daunele pulpei sunt minime, este posibilă eliminarea unei părți mari din carie (dar nu pulpa), se aplică un antibiotic și apoi se sigilează dintele.

Pulpotomia. Alternativ, atunci când caria se limitează la partea superioară a pulpei, se poate recomanda o “pulpotomie”. Aceasta implică eliminarea părții deteriorate a pulpei, stabilizarea porțiunii sănătoase rămase, apoi dezinfectarea și sigilarea dintelui.


Pulpectomia. În cazul în care țesutul pulpar este infectat în întreaga structură a dintelui, poate fi necesară o pulpectomie, ceea ce presupune eliminarea în întregime a țesutului pulpar.


Canalele sunt dezinfectate, apoi umplute și sigilate cu material inert. Ulterior, coroana (partea vizibilă) dintelui va fi restaurată. Pulpectomia la dinții temporari se aseamănă cu tratamentul tradițional de canal, cu o diferenţă crucială:

materialul de sigilare folosit la copii poate fi dizolvat de către organism. În acest fel, atunci când dintele permanent trebuie să erupă, rădăcinile dintelui de lapte pot fi absorbite în mod natural și dezvoltarea dintelui continuă în mod normal.

Cum ne pregătim copilul pentru tratamentul endodontic?

 Există o mulțime de povești despre tratamentele endodontice, după cum probabil se știe deja. Este bine să vă detașați de aceste „legende”. Tratamentul endodontic este o procedură care nu cauzează decât un mic disconfort, în schimb este de mare succes în ameliorarea durerii de dinți!


Stomatologii sunt adepții folosirii anesteziei pentru a bloca senzația de durere, și pe lângă asta, aceștia au experiență în calmarea temerilor copiilor. În același timp, de mare ajutor ar fi, să nu vă lăsați copilul să vă preia anxietatea.

Tratamentul endodontic nu reprezintă nimic de temut: acest tratament vă va salva copilul acum de la dureri de dinți, iar pe termen lung, de diverse tratamente de corecţie cu aparate dentare.

Alternativa tratamentului endodontic pe dinții de lapte este extracția dentară

 

În cazurile mai severe, e posibil să fie necesară extracția dintelui, ceea ce înseamnă că vă poate fi recomandat un menținător de spațiu pentru a umple golul. Nu uitați însă că menținătoarele de spațiu trebuie să fie monitorizate în mod constant, pentru că, în timp, au tendința de a se deplasa și de a interfera cu dezvoltarea maxilarelor.


Din perspectiva esteticii și a funcționalității, tratamentul de canal pe dinții de lapte este soluția optimă în cazul afectării pulpei dentare.
Spre deosebire de extracție, aceasta este o soluție conservativă, în care funcțiile maxilarelor şi ale limbii rămân neschimbate, masticația și vorbitul desfășurându-se natural.

De asemenea, sunt evitate înghesuirile dentare, spațiul dinților definitivi fiind păstrat până la vârsta firească de erupție. Există situații excepționale, în care, unul sau mai mulți muguri dentari din dentiția definitivă lipsesc.

Păstrarea pe arcada dentară a cât mai multor dinți de lapte devine în astfel de situații crucială!


Controalele periodice la medicul dentist pot preveni apariția durerilor de dinți, prin identificarea și tratarea la timp a cariilor, care progresează rapid spre pulpă în cazul copiilor.

Vezi:
Costuri aparat dentar

Aparat dentar

Unde pot să îmi îndrept dinții în Cluj?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.