ARTICOLE

Prevenția în cabinetul stomatologic

periajul dintilor

Prevenția în medicina dentară este reprezentată de obiceiurile dentare pe care le are pacientul acasă și manoperele stomatologice efectuate în cabinet.  Are rolul de a preveni apariția patologiilor cavității bucale și de a menține sănătatea orală.

O numim prevenție primară cea pe care pacientul o face acasă, încă din copilărie, pe tot parcursul vieții.

Curățarea dinților începe o dată cu apariția acestora pe arcadă(erupția dentară) și se face după fiecare masă. Se recomandă ca prima vizită la stomatolog să fie cât mai devreme, pentru a crea o relație pozitivă și de încredere între micul pacient și medic, care va dura pe tot parcursul vieții.

Igiena dentară acasă

Se recomandă spălatul pe dinți și utilizarea aței dentare de cel puțin două ori pe zi. Spălatul dinților trebuie să dureze între 3-5 minute per ședință, acoperindu-se toate suprafețele dentare, precum și limba pe fața dorsală.

Dieta: o dietă echilibrată reprezintă un factor important în sănătatea dentară. Zaharurile din alimente favorizează apariția plăcii bacteriene și a cariilor.

Evitarea fumatului și a consumului de alcool deoarece influențează negativ sănătatea orală. Favorizează colorarea dinților și formarea de placă bacteriană, senzația de gură uscată, probleme parodontale, chiar și cancere orale.

Vizitele regulate la stomatolog: majoritatea patologiilor(bolilor) sunt lipsite de durere la început însă pot fi depistate în faza lor primară prin vizite regulate la medicul dentist.

Prevenția în cabinetul stomatologic

  • Consultația cu camera intraorală – este importantă pentru o mai bună conștientizare de către pacient a  problemelor de la nivelul cavității bucale. Pacientul poate vedea suprafețe ale dinților la care altfel nu ar avea acces.
  • Detartrajul și airflow-ul – o curățare profesională în cabinetul stomatologic este recomandată o dată la 6 luni pentru a îndepărta placa bacteriană și colorațiile ce nu mai pot fi îndepărtate printr-un simplu periaj.
  • Ortodonția – o mușcătură incorectă sau poziționarea incorectă a dinților pe arcadă au ca urmări o igienă îngreunată și de cele mai multe ori deficitară. Alinierea dinților și o mușcătură corectă obținută în urma tratamentului ortodontic(aparate dentare) previn apariția altor patologii.
  • Sigilările – foarte importante la copii, mai ales în cazul copiilor ale căror  obiceiuri alimentare includ zaharuri în exces. Sigilarea timpurie a dinților permanenți previne apariția cariilor.

Informarea pacienților – un pacient informat care înțelege riscurile neglijării sănătății orale se va bucura de o dantură sănătoasă pe tot parcursul vieții. Manoperele de prevenție dentară minimizează riscul de apariție al altor afecțiuni stomatologice.

Este dovedit științific faptul că sănătatea orală este în strânsă legătură cu sănătatea întregului organism. Bolile cavității orale pot influența vorbitul, mâncatul, activitățile zilnice și stima de sine. 

Prevenția dentară este cea mai ușoară și cea mai puțin costisitoare ramură a stomatologiei. Prevenția dentară începe de acasă din primele zile de viață!

Vezi:
Costuri aparat dentar

Aparat dentar

Unde pot să îmi îndrept dinții în Cluj?