ARTICOLE

Înlocuirea obturațiilor

aparat dentar cluj

Obturația coronară, cunoscută de toată lumea drept plombă, este menită să înlocuiască structurile dentare afectate.

Materialele de obturație pot rezista destul de mult timp, însă este recomandat să fie schimbate periodic.

Agresiunea constantă din timpul masticației, a componentelor acide din mâncăruri sau băuturi afectează structura materialelor de obturație. Chiar și cele mai moderne materiale suferă procese de retracție în timp, modificându-și forma și volumul. De asemenea, firmele producătoare de astfel de materiale, specifică faptul că materialul are o durată limitată de viață.

Controalele periodice efectuate de medicul dentist sunt foarte importante, deoarece astfel se pot identifica problemele apărute pe parcurs și se pot remedia cu un sacrificiu minim din structurile dentare. Medicul dentist poate constata faptul că obturația este învechită și că trebuie înlocuită sau poate cere o radiografie dentară pentru a vedea dacă există probleme sub obturație ( carie secundară ), care nu se pot vedea la o examinare simplă.

Dacă medicul dentist observă aceste probleme în jurul obturației existente, aceasta trebuie schimbată imediat.

Nu trebuie așteptat până când aceasta determină durere!

Majoritatea pacienților ajung în cabinetul stomatologic pentru a-și înlocui doar obturațiile vechi, din amalgam. Dar nu doar acestea trebuie înlocuite, ci și obturațiile mai recente.

Când este recomandată înlocuirea unei obturații?

  • Sensibilitate dentară – senzația de ușoară durere în momentul în care dintele în cauză vine în contact cu alimente/băuturi cu temperaturi extreme. Durerea apare în momentul în care sub obturație s-a dezvoltat un alt proces carios, recidivant, sau atunci când cavitatea a fost foarte profundă. Obturația se va îndepărta, se va curăța noul proces carios sau, în a doua situație, se va aplica un material cu rol de protecție termică.
  • Colorații marginale – înnegrirea marginilor obturației este un semn care sugerează că la interfața dintre material și dinte apar microspații prin care pătrund bacteriile. De cele mai multe ori, aceste microspații sugerează apariția unei carii secundare.
  • Obturații deteriorate – pierderea din materialul de obturație trebuie corectată de îndată ce este constatată, pentru că poate duce la modificarea relațiilor ocluzale și în timp la dureri ale articulației temporo-mandibulare.

Centrul Stomatologic OrtoElitte vă recomandă efectuarea controlului stomatologic odată la 6 luni, pentru a putea depista și trata la timp orice problemă!

Aparat dentar Cluj

Ortoelitte Centru Stomatologic Cluj-Napoca

Unde pot să îmi îndrept dinții în Cluj?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.